Rödbetssoppa

Potatis och färdiga bonör är också gött att ha i den soppan.Låt de koka med de sista minuterna i så fall. Man kan variera hur som helst beroende på vad man tycker om själv.
Jag har smetana istället för gräddfil.
Tips!
Ni behöver bara 300 g vitkål till den här soppan, som ni ser och det är inte lätt att hitta en sådan liten. Därför kan ni använda resten av kålen till andra maträtter,som kåldolmar t.ex..Då får ni plocka bort 10 blad innan ni börjar strimla den,(jag plockade dem utan att förkoka kålen men i annat fall får ni strimla den efteråt och koka i soppan de sista minuterna istället). Är det för krångligt laga kålpudding el Coleslaw på resten av kålen.
Prova dig fram! :-)
Borsjtj, en klassisk rysk soppa på rödbetor. Per Morbergs recept är beräknat till cirka 6 personer.
- 0,5 kg färska rödbetor
- 100 g palsternacka
- 300 g vitkål
- 2 st rödlökar
- 2 st morötter
- 100 g rotselleri
- 1,5 l grönsakbuljong
- 300 g korv (av favoritsort)
- 3 st vitlöksklyftor
- 3-4 st kvistar färsk timjan
- 3 st lagerblad
- salt och peppar
- smör eller olivolja till stekning
- Bladpersilja och gräddfil till garnering
- Skala och strimla grönsakerna och löken tunt. Fräs grönsakerna i smör eller olivolja i en rymlig kastrull i 3-4 minuter, utan att de tar färg.
- Häll över grönsaksbuljong och lägg i kryddor. Låt koka 20-30 minuter.
- Skiva upp korv och låt den koka med de sista minuterna. Smaka av med salt och peppar.
- Serveras med en klick gräddfil och bladpersilja. Har du en rökt svålbit kan du koka med den i soppan för att få extra smak.