Lapskojs

Hej på er !

 Ibland har man slut på middagsidéer, dessutom har man tröttnat på det som man har redan provat flera gånger. Då fick Daniel och Filippa bläddra i en av Per Morbergs böcker och det blev lapskojs. 
Vanlig husmanskost blev ovanlig middag för oss. Jättenöjda!

Lapskojs

4 portioner

350 g kokt kött, t ex oxbringa,bog,salta biten och /eller fläsklägg
10-12 potatisar (1 kg )
1 gul lök
1 lagerblad
2-3 msk smör 
salt och nymalen peppar 
hackad persilja

Tillbehör 

inlagda rödbetor
 

Vi har valt att laga våran lapskojs med fläsklägg, (rimmad lägg benfri) som man kokar först. Jag tycker väldigt mycket om fläsklägg, det är nämligen en traditionell polsk maträtt också, kallad golonka ,som man kan servera på många sätt. Därför njöt jag lite extra .Återkommer med flera recept.


Fläsklägg

  • 1 kg rimmat fläsklägg 
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 1 lagerblad
  • 6 kryddpepparkorn 
    • Fläsklägg
    • Skölj köttet i kallt vatten. Lägg det i en gryta och häll på vatten Så att det täcker. Låt koka upp och skumma väl.
    • Skala moroten och löken, skär dem i mindre bitar och lägg ner dem i grytan. Tillsätt pepparkornen och lagerbladet.
    • Sänk värmen och låt köttet sjuda på svag värme under lock i 1,5-2 timmar. Köttet är klart när det lossnar lätt från benet. Ta då av grytan från värmen och ställ den åt sidan.
 
 Detta fina kött kan ni servera även till ;
- rotmos
pålägg
bakad potatis
en kall röra med färskost
ärtsoppa
tilltugg
(tips från kryddburken.se)
 

Lapskojs

1. Skär köttet i mindre bitar.

2. Skala och skär potatisen och löken i bitar och lägg dem i en kastrull.

Tillsätt vatten så att det täcker, lägg ner lagerbladet och koka potatisen mjuk, 10-15 minuter. Häll av vattnet och låt potatisblandningen ånga av.Ta upp lagerbladet.

3. Lägg ner det kokta köttet i kastrullen med potatisen och mosa till ett slätt mos. Rör ner smöret och smaka av med salt och peppar.

Lägg upp på tallrik och garnera med hackad persilja. Servera lapskojsen med skivade inlagda rödbetor. 

 

Smaklig spis !


Kommentera här: