Lapskojs
Hej på er !

Lapskojs
4 portioner
Tillbehör
Vi har valt att laga våran lapskojs med fläsklägg, (rimmad lägg benfri) som man kokar först. Jag tycker väldigt mycket om fläsklägg, det är nämligen en traditionell polsk maträtt också, kallad golonka ,som man kan servera på många sätt. Därför njöt jag lite extra .Återkommer med flera recept.
Fläsklägg
- 1 kg rimmat fläsklägg
- 1 morot
- 1 gul lök
- 1 lagerblad
- 6 kryddpepparkorn
- Fläsklägg
- Skölj köttet i kallt vatten. Lägg det i en gryta och häll på vatten Så att det täcker. Låt koka upp och skumma väl.
- Skala moroten och löken, skär dem i mindre bitar och lägg ner dem i grytan. Tillsätt pepparkornen och lagerbladet.
- Sänk värmen och låt köttet sjuda på svag värme under lock i 1,5-2 timmar. Köttet är klart när det lossnar lätt från benet. Ta då av grytan från värmen och ställ den åt sidan.
Lapskojs
1. Skär köttet i mindre bitar.
2. Skala och skär potatisen och löken i bitar och lägg dem i en kastrull.
Tillsätt vatten så att det täcker, lägg ner lagerbladet och koka potatisen mjuk, 10-15 minuter. Häll av vattnet och låt potatisblandningen ånga av.Ta upp lagerbladet.
3. Lägg ner det kokta köttet i kastrullen med potatisen och mosa till ett slätt mos. Rör ner smöret och smaka av med salt och peppar.
Lägg upp på tallrik och garnera med hackad persilja. Servera lapskojsen med skivade inlagda rödbetor.
Smaklig spis !