Rabarberkaka med hemgjord vaniljvisp
Jättegod kaka !

Rabarberkaka med hemgjord vaniljvisp av Roy Fares
Vaniljvisp
- 60 g äggula (4)
- 85 g strösocker (1 dl)
- 25 g maizena (0,5 dl)
- 1 vaniljstång
- 250 g mjölk
- 15 g smör
- 300 g lättvispad grädde (3 dl)
Rabarber- och mandelkaka
- 3 stjälkar rabarber
- 150 g smör, rumstempererat
- 150 g strösocker (1,75 dl)
- 110 g ägg (2), rumstempererade
- 30 g äggula (2), rumstempererade
- 200 g mandelmjöl (4 dl)
- Vi hade inte tillräckligt hemma så vi använde oss av hasselnötsmjöl (2dl) och det blev jättebra resultat👍
- 120 g vetemjöl (2 dl)
- 7 g bakpulver (1,5 tsk)
- 10 g vaniljsocker (1 msk)
- 4 g kardemumma (0,5 tsk)
Garnering
- strösocker
- kardemumma
- hyvlad mandel
- Vaniljvisp
Blanda äggula, strösocker och maizena i en bunke. - Dela vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg allt i en kastrull. Koka upp vaniljstången med mjölken, slå det över äggblandningen och rör runt.
- Häll tillbaka allt i kastrullen och värm under konstant omrörning på mellanvärme tills du får en tjock och fin kräm.
- Häll över krämen i en ren bunke, klicka i smöret och blanda. Låt svalna i kylen.
- Vispa sedan grädde lite lätt och och blanda i vaniljkrämen, blanda till en slät och fluffig vaniljvisp.
- Rabarber- och mandelkaka
Sätt ugnen på 180 grader, smöra och mjöla en form med löstagbar kant och lägg ett bakplåtspapper i botten. - Vispa smör och strösocker luftigt, tillsätt sedan 1 ägg i taget. Sikta ner alla torra ingredienser och blanda till en slät och fin smet.
- Fördela smeten i formen och toppa med rabarber och strö över lite strösocker, kardemumma och hyvlad mandel.
- Grädda mitt i ugnen på 180 grader i 25-30 minuter, ta ut och låt svalna.

Smaklig måltid <3