Sommartårta med jordgubbsmousse och citronkräm
Hej :-)

Idag vill jag dela med mig Roy Faress recept på jättegod tårta som vi bakade till Midsommar.
Kika gärna på hans klipp. Underlättar väldigt mycket :-)
Roys se & gör-film där han visar steg för steg hur du gör en perfekt tårtbotten.
http://www.koket.se/klipp-med-roy-fares
Gör så här
- Botten
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bakplåtspapper i botten av en rund form cirka 22-24 cm i diameter med löstagbar kant. - Sikta 1 dl vetemjöl, 1 dl potatismjöl och 1 dl bakpulver i en bunke. Värm på 4 ägg och 2 dl strösocker till fingervarmt i en kastrull, häll över i en bunke och vispa vitt och pösigt med en elvisp.
- Sikta i lite i taget av mjölblandningen i vispningen och rör om försiktigt med en slickepott till en slät smet, blanda i zest från en citron och häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen 20-23 min.
- Gör ett stickprov. Ta ut ur ugnen och vänd botten upp och ner på ett bakplåtspapper, låt ligga kvar i formen, låt svalna. Vänd upp botten, skär försiktigt längs med sidorna för att lossa den från formen och dela botten i 3 delar.
- Citronkräm
Blanda 2 dl strösocker, 0,5 dl maizena och 4 äggulor. Häll 2 dl citronjuice och 1 dl vatten i en kastrull och tillsätt de andra ingredienserna utom smör. Koka upp och låt koka ett par minuter under ständig omrörning. Det ska bli tjockt och glansigt. Blanda i 50 g osaltat smör och låt krämen svalna. - Jordgubbsmousse
Blötlägg 3 gelatinblad i rikligt kallt vatten. Mixa 250 g jordgubbar med 1,5 dl florsocker till en slät och fin puré med en mixer, häll 1 dl i en kastrull med gelatinbladen och värm tills gelatinet smälter, häll tillbaka det med resterande puré och rör runt ordentligt. Vispa 3 dl grädde, fluffig och blanda i jordgubbsblandningen i flera omgångar. - Montering
Lägg en remsa med bakplåtspapper på insidan och botten av en springform 22-24 cm i diameter. - Lägg i första botten, pensla ett tunt lager med flädersaft ,(utspädd till pensling )och sprid lite av citronkrämen i mitten av botten 1-2 cm från kanten. Lägg ett jämt lager med jordgubbsmousse över hela botten.
- Lägg på botten 2 och upprepa. Avsluta med sista botten. Ställ in i kylen eller frysen över natten. Ta ut och stryk upp med 6 dl vispadgrädde och dekorera med massor av jordgubbar. Om du haft tårtan i frysen, låt den tina i kylen ca 6 h innan servering.
Barnen fick dekorera den ;-)



Kram <3