Sockerkaka med apelsin
Vi fick besök i söndags och Roy Fares saftiga sockerkaka med apelsinsmak var perfekt till en sådan tillfälle.
"Den är fantastiskt god. Tar bara några minuter att svänga ihop, sen sköter den sig själv i ugnen,"
säger han och det stämmer.
Sockerkaka med apelsin, (Roy Fares).
- 240 g vetemjöl (4 dl)
- 3 g salt (0,5 tsk)
- 15 g bakpulver (1 msk)
- 300 g strösocker (3,75 dl)
- 125 g mjölk (1,25 dl)
- 125 g apelsinsaft (1,25 dl) (från färsk apelsin)
- 2 apelsiner, zest från
- 125 g vegetabilisk olja (1,25 dl)
- 165 g,(3st.) ägg, rumstempererade
- strösocker, till garnering
- Sätt ugnen på 170 grader, varmluft. Smöra och mjöla en rund sockerkakform, 23 cm diameter och 10 cm djup, noggrant.
- Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och strösocker i en bunke. I en annan bunke vispar du lite lätt mjölk, apelsinsaft, vegetabilisk olja och ägg. Blanda sedan i de torra ingredienserna och arbeta ihop till en smet.
- Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 40-45 minuter, gör stickprov. Ta ut kakan och låt den svalna 10 minuter i formen innan du vänder upp den på ett galler. Strö över socker.





Kram <3