Citroncheesecake med hallontäcke och passionsfrukt
Hej på Er !
Regnigt väder idag, då tänkte jag att en god cheesecake kan förgylla den.
Varsågod !
Citroncheesecake med hallontäcke och
passionsfrukt ,
(Petronella /Halv åtta hos mig)


Du behöver
Botten
- 15 digestivekex
- 75 g smör
Fyllning
- 5 gelatinblad
- 2 ägg
- 400 g färskost
- 2 dl crème fraiche
- 1,5 dl socker
- 2 tsk vaniljsocker
- 1-2 citroner, rivet skal och saft
Hallontäcke
- 225 g frysta hallon
- 3 gelatinblad
- 2 msk socker
- 4 msk vatten
- 4 msk citronsaft
- 4 passionsfrukter
- 2 kvistar citronmeliss
Gör så här
- Botten
Krossa kexen fint och smält smöret. Blanda ihop och tryck sedan ut smulorna i rund form med avtagbar botten. Ställ i kylen. - Cheesecake
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min. Dela äggen i gulor och vitor. - Blanda gulorna med färskost, crème fraiche, socker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet.
- Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.
- Värm citronsaften i en kastrull och tag sen av den från värmen. Krama ur gelatinbladen och låt dem sedan smälta i citronsaften. Låt blandningen svalna något innan den försiktigt hälls ner i cheesecakesmeten under omrörning.
- Häll blandningen över kakbotten och ställ åter in i kylen, minst en timme innan du häller på hallontäcket.
- Hallontäcke
Värm försiktigt hallonen i en kastrull tills det bubblar. Häll över hallonen i en stor sil med bunke under, mosa och tryck ut så mycket saft som möjligt genom silen, undvik att få med kärnor i saften. - Låt stå och rinna medan du fortsätter med övriga ingredienser. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Hetta upp socker, vatten och citronsaft i en kastrull.
- Krama ur gelatinbladen och låt dem sedan smälta i sockerlösningen. Häll i hallonsaften ner i sockerlösningen och rör om. Låt svalna lite. Häll över fyllningen på kakan försiktigt. Låt stelna i kyl i minst en timme.
- Servering
Skär upp lagom stora tårtbitar och skrapa ur passionsfrukterna (spara 4 klyftor till garnering) och dekorera färdiga bitarna på tallriken. Lägg till sist på ett blad av citronmeliss och en klyfta passionsfrukt.


Hoppas det smakar :-)