Karlsbaderbullar med blåbär och färskost
Karlsbaderbullar med
blåbär och färskost
av Roy Fares
Super goda 👌🏻

Karlsbaderdeg
- 50 g jäst
- 250 g mjölk (2,5 dl)
- 660 g vetemjöl (11 dl)
- 85 g strösocker (1 dl)
- 180 g smör, rumstempererat
- 10 g bakpulver (2 tsk)
- 6 g salt (1 tsk)
- 55 g ägg (1)
- ägg, till pensling
Fyllning
- 100 g smör, rumsvarmt
- 200 g färskost
- 90 g florsocker (1,5 dl)
- 10 g vaniljsocker (1 msk)
- 30 g maizena (0,5 dl)
- 1 citron, rivet skal från
- 200 g frysta blåbär
- 30 g maizena
- 25 g strösocker
Glasyr
- florsocker
- vatten
- Karlsbaderdeg
Smula jästen i bunken till matberedaren. Värm på mjölken till fingervarmt och häll det över jästen och blanda runt tills jästen löst sig. Blanda sedan i resterande ingredienser och arbeta degen med krok på mellanhastighet i 10 minuter. Plasta degen och låt vila i kylen 30 minuter. - Fyllning
Vispa smör och färskost fluffigt med en elvisp. Vispa i lite i taget av florsockret, vaniljsockret och maizenan. Vispa till en fin konsistens, sist blandar du i citronzest. Låt stå kallt. - Blanda blåbär med strösocker och maizena i en bunke och ställ åt sidan.
- Utbakning
Kavla ut karlsbaderdegen till 40*48 cm på ett lätt mjölat bord. Skär ut 30 stycken 8*8 cm fyrkanter. - Spritsa en klick med creamcheesefyllning i mitten och lägg i några blåbär. Vik över kanterna, lägg i pappersform. Låt jäsa under duk i minst 60 minuter.
- Sätt ugnen på 220 grader, pensla bullarna med ägg. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt svalna helt.
- Glasyr
Blanda florsocker och vatten till önskad konsistens till glasyr som hälls på när bullarna är bakade och svala.