Blåbärscheesecake
Igår kväll blev Filippa sugen på sina favorit kakor från Polen,bl.a. ostkaka som heter sernik på polska.
Då satt vi igång och det blev en av Roy Fares recept som är väldigt lik den traditionella polsk ostkaka även om man brukar säga att ingen ostkaka är lik den andra.¦Ð

Vi njöt an gudomliga dofter och smaker.
Bläbärscheesecake av Roy Fares
Mitt Kök
2 h + kyltid
12 bitar
Bakad cheesecake med digestivebotten och krämig blåbärs- och vaniljfyllning. Serveras med varm blåbärssås.
Ingredienser
PAJBOTTEN
- 200 g digestivekex (14)
- 28 g strösocker (2 msk)
- 100 g smör
CHEESECAKEFYLLNING
- 120 g blåbär
- 600 g färskost
- 180 g strösocker (2 dl)
- 5 g vaniljsocker (1 tsk)
- 20 g vetemjöl (2 msk)
- 50 g vispgrädde (0,5 dl)
- 165 g ägg (3)
VARMA BLÅBÄR
- Pajbotten
Sätt ugnen på 180 grader. Kör kexen till fina smulor i en matberedare. Tillsätt sockret och mixa ihop. Smält smöret och tillsätt det. Blanda ordentligt och fördela sedan blandningen jämnt på botten av en springform, 22 cm i diameter. Platta till ytan lite lätt med baksidan av en matsked. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter. Låt svalna helt. - Cheesecakefyllning
Sätt ugnen på 160 grader. Vispa färskost, strösocker, vaniljsocker och mjöl till en fluffig blandning. Vispa ner grädden. Vänd ner 1 ägg i taget med en slickepott. Häll i fyllningen i formen, Strö blåbär ovanpå. - Grädda mitt i ugnen i cirka 45-50 minuter. Stäng av ugnen, och låt cheesecaken stå i eftervärmen i ytterligare 20 minuter. Ta ut och låt svalna helt ute innan den får stå i kylen i minst 6 timmar, gärna över natten, så att den stelnar och krämar till sig ordentligt.
- Varma blåbär
Värm på blåbär tillsammans med citronsaft, strösocker och lite vatten i en kastrull. Låt den sjuda på mellanvärme i 5-10 minuter tills du ser att blåbären börjar bli mjuka. Servera varm till en bit cheesecake.