Vinbärsgele och svartvinbärspaj med maräng

Hej på er☺️
 
Vi hann plocka det sista av vinbär innan regnet började ösa. Det var en passande lördags sysselsättning ,särskilt till min man som har skadat sig nyligen. Kan man inte gå då kan man sitta och plocka vinbär. Rastlösheten blev räddad med suverän resultat . Jag njöt av att laga det goda av dagens skörd när regnet smattrade utanför.
Nu delar jag med mig och önskar lycka till 🤙🏼👒.
 
 

Vinbärsgelé av Allers

ca 4 dlan 
 
Skölj och rensa 1 liter röda eller svarta vinbär. Lägg bären i en kastrull och häll över 1 dl vatten. Koka bären under lock i ca 5 minuter eller tills de avgivit sin saft, rör runt och pressa lite på bären. Häll upp bärmassan att självrinna i silställning. Mät saften och häll tillbaka i den rengjorda kastrullen. Rör ner 1 dl gelésocker multi* per dl avrunnen saft. Värm upp och låt koka i en halv minut. Skumma gelén och häll upp i väl rengjorda glasburkar. Förslut väl och förvara mörkt och svalt.
 
 
 
Svartvinbärspaj med maräng av familjen Mandelmann👌🏻 👩‍🌾 👨‍🌾
 
Perfekt att göra av moset från gelé el saft som Mandelmanns familj rekommenderar 👍🏻
Tycker inte om att slänga något 🙃
 
 
 
 

Botten

  • 150 g smör, kallt
  • 1 dl socker
  • 2 äggulor
  • 4 dl vetemjöl

 

Fyllning

  • 2 dl svartvinbärsmos från saftkok eller kokta svarta vinbär
  • 3 äggulor
  • 1 dl socker
  • 100 g smör

Maräng

  • 1,5 dl äggvita
  • 1,5 dl socker
  • 2 droppar ättikssprit (12 %)
  1. Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajdegen i en matberedare. Tryck ut degen i botten och på kanterna av en medelstor pajform. Låt stå i frysen tills degen stelnat. 
  2. Värm ugnen till 180 grader. Grädda pajskalet tills kanterna fått lite färg. Låt svalna. 
  3. Pressa svartvinbärsmoset genom en trådsil och spara purén. 
  4. Vispa äggulorna med hälften av sockret. 
  5. Koka upp svartvinbärspurén med resten av sockret och blanda ner äggsmeten under kraftig vispning. Värm till 85 grader, eller tills blandningen börjar tjockna. Dra av kastrullen, tillsätt smöret och låt smälta under omrörning. 
  6. Fyll pajskalet med svartvinbärskrämen. Höj ugnsvärmen till 220 grader.
 
  7. Vispa äggvita, socker och ättiksprit till en fast smet. 
  8. Spritsa eller bred marängen på pajen. Sätt in formen i ugnen och grädda tills marängen fått fin färg.
😚😚😚