Sockerkaka med apelsin

 
Vi fick besök i söndags och Roy Fares saftiga sockerkaka med apelsinsmak var perfekt till en sådan tillfälle.
 
"Den är fantastiskt god. Tar bara några minuter att svänga ihop, sen sköter den sig själv i ugnen,"
 säger han och det stämmer.
 
 
 
Sockerkaka med apelsin, (Roy Fares).
  • 240 g vetemjöl (4 dl)
  • 3 g salt (0,5 tsk)
  • 15 g bakpulver (1 msk)
  • 300 g strösocker (3,75 dl)
  • 125 g mjölk (1,25 dl)
  • 125 g apelsinsaft (1,25 dl) (från färsk apelsin)
  • apelsiner, zest från
  • 125 g vegetabilisk olja (1,25 dl)
  • 165 g,(3st.) ägg, rumstempererade
  • strösocker, till garnering

  • Sätt ugnen på 170 grader, varmluft. Smöra och mjöla en rund sockerkakform, 23 cm diameter och 10 cm djup, noggrant.
  • Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och strösocker i en bunke. I en annan bunke vispar du lite lätt mjölk, apelsinsaft, vegetabilisk olja och ägg. Blanda sedan i de torra ingredienserna och arbeta ihop till en smet.
  • Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 40-45 minuter, gör stickprov. Ta ut kakan och låt den svalna 10 minuter i formen innan du vänder upp den på ett galler. Strö över socker.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kram <3