Potatis och purjölokssoppa
POTATIS-OCH PURJOLÖKSSOPPA
av Per Morberg
En härlig soppa på potatis och purjolök. Lika gott på sommaren som på vintern.

4 portioner
- 400 g mjölig potatis
- 1 st purjolök
- 1 st vitlöksklyfta
- 3 msk smör
- 3 dl grönsaksbuljong
- 3 dl vispgrädde
- salt och nymalen vitpeppar
- Skala och skär potatisen i små tärningar.Snitta purjolöken på längden,skölj ur all sand och strimla den fint.Skala och finhacka vitlöken.
- Fräs alltsammans i smör utan att det tar färg.
- Tillsätti buljongen under omrörning och koka upp.
- Sänk värmen och låt soppan sjuda under lock i 30 minuter. Rör om med jämna mellanrum om ordentligt - ända ner på kastrullbotten.
- Tillsätt grädden,rör om och låt sjuda i ytterliggare 10 minuter. Mixa eventuellt sopan.Smaka av med salt och peppar.
Kan severas kallt ,då byter den namn till vichyssoise.
Vi tycker om varm i det ruskiga vädret :-)