Potatis och purjölokssoppa

 
 
 
 
POTATIS-OCH PURJOLÖKSSOPPA
av Per Morberg
 
 
En härlig soppa på potatis och purjolök. Lika gott på sommaren som på vintern.
 
 
 
4 portioner
 
 
  • 400 g mjölig potatis
  • 1 st  purjolök
  • 1 st vitlöksklyfta 
  • 3 msk smör
  • 3 dl  grönsaksbuljong 
  • 3 dl  vispgrädde
  • salt och nymalen vitpeppar 
  1. Skala och skär potatisen i små tärningar.Snitta purjolöken på längden,skölj ur all sand och strimla den fint.Skala och finhacka vitlöken.
  2. Fräs alltsammans i smör  utan att det tar färg. 
  3. Tillsätti buljongen under omrörning och koka upp. 
  4. Sänk värmen och låt soppan sjuda under lock i 30 minuter. Rör om med jämna mellanrum om ordentligt - ända ner på kastrullbotten.
  5. Tillsätt grädden,rör om och låt sjuda i ytterliggare 10 minuter. Mixa eventuellt sopan.Smaka av med salt och peppar.
Kan severas kallt ,då byter den namn till vichyssoise.
 
Vi tycker om varm i det ruskiga vädret :-)

Kommentera här: