Sommartårta med sockerkaka, maräng och mandel, kallas även för Brittatårta, Herrgårdstårta eller Pinocchiotårta.

 

Bästa sommartårtan med maräng av 

Sara Begner som blev Filippas födelsedagstårtan den här gången. 

 

Sockerkakssmet

 75 g smör

1 dl socker

4 st äggulor

3 msk mjölk

1,5 dl vetemjöl

1,5 tsk bakpulver

 
Maräng
 
4 st äggvitor
 
2 dl socker
 
50 g flagad mandel
 
Fyllning
 
2 dl vispgrädde
 
300 g bär, björnbär, hallon, jordgubbar
 
 
 
  1. Sätt ugnen på 150-175 grader. 
  2. Sockerkaksbotten
    Lägg bakplåtspapper i en långpanna eller ugnssäker form (15 x 25 cm). 
  3. Rör fett och socker poröst. 
  4. Separera äggulor och äggvitor och ställ vitorna åt sidan. 
  5. Rör ner en ägggula i taget i smeten. 
  6. Tillsätt mjölken och mjölet blandat med bakpulvret. 
  7. Rör till en jämn smet. 
     
  8. Maräng
    Vispa äggvitor med hälften av sockret till fast skum. Vänd ner resten av sockret. 
     
  9. Tårtbotten
    Bred ut sockerkakssmeten i pannan, bred marängen ovanpå. 
     
  10. Strö över flagad mandel. 
  11. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter. 
  12. Lyft kakan ur långpannan med hjälp av bakplåtspappret. Låt svalna på pappret. 
  13. Dela kakan på mitten. 
     
  14. Lägg ihop halvorna med grädde och bär emellan.
 
  1. Jag använde mig av en rund form och la bär på tårtan istället.
  1.  
     
     
     
    Grädden har jag blandat med vaniljsås som i steg 8 i receptet nedan.Ingen extra grädde alltså.
     
    Vaniljsås av Per Morberg
     
    Äkta vanilj ska det vara i denna goda sås!
     
    1  mjuk vaniljstång
     
     3 dl  vispgrädde
     
    1 dl  vatten
     
    3  äggulor
     
    2 msk florsocker 
     
    1. Öppna vaniljstången på längden med en vass kniv. 
    2. Skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull. 
    3. Häll på 1 dl vispgrädde och vatten. Sjud 10 minuter och låt kallna 
    4. Ta upp vaniljstången. Vispa upp äggulorna med florsockret. Koka upp gräddvattnet. 
    5. Sänk värmen kraftigt och häll i gulorna under kraftig vispning. 
    6. Vispa såsen tills den tjocknar över svag värme. 
    7. Ställ såsen i kallt vattenbad och rör i den tills den kallnat. 
    8. Vispa 2 dl grädde så tjock som du vill ha såsen. Rör ned den i vaniljsåsen. 
       
       
      Ursäkta för bilden men det var min bit som fick vänta lite ,resten sa bara
       
      "svisch" så var den borta :-) så GOD var den !!! Tur att jag har bakat 2 st. :-)
       
      Födelsedagsbarnet var lika nöjd som gäster :-)
       
      Lycka till ! Kram.
1 Sarah:

skriven

Kul me recept :)

Svar: :-)
Magdalena

Kommentera här: