Äppelpaj de luxe

 
 
 
 
 
Hej på er !
 
Igår har jag lovat att avslöja vilken paj det blev ,så varsågoda :-) Himmelsk !!!
 

Äppelpaj de luxe

 

Mördegsbotten

  • 120 g rumstempererat smör 
  • 180 g vetemjöl (3 dl)
  • 60 g florsocker (1 dl)
  • 20 g äggula (1)
 
  • Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. 
  • Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock rundel och fodra en pajform med löstagbar kant, 22 cm i diameter. Fodra formen ända upp på kanterna och skär bort överflödig deg. Låt vila i kylen.
 

Mazarinfyllning

  • 190 g mandelmassa
  • 2 g kardemumma (1 tsk)
  • 80 g rumstempererat smör
  • 50 g ägg (1)
  • 50 g äggula (3)
 
  • Riv mandelmassan och lägg den i en bunke. Tillsätt kardemumma och rör ner smöret lite i taget. 
  • Blanda i omgångar ner ägg och äggula tills det blir en slät massa.
 

Äppelfyllning

  • äpplen
  • 2 g kardemumma (1 tsk)
  • 8 g malen kanel (1 msk)
  • 50 g flisad sötmandel (0,75 dl)
  • 50 g flytande honung (2 msk)
  • 40 g råströsocker (0,5 dl)
 
  • Skala, dela, kärna ur och tärna äpplena. Blanda med resten av ingredienserna.
 

Havrecrumble

  • 50 g strösocker (0,5 dl)
  • 90 g vetemjöl (1,5 dl)
  • 20 g havregryn (0,5 dl)
  • 2 g bakpulver (0,5 tsk)
  • 60 g rumstempererat smör
  • Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg
 
  • Sätt ugnen på 175 grader. 
  • Fördela mazarinfyllningen och därefter äppelfyllningen jämnt i pajformen. Strö smuldegen över och grädda i mitten av ugnen i 35-40 minuter.
  • Låt svalna och servera tillsammans med vaniljsåsen.
 

Vaniljsås

  • 150 g äggula (8)
  • 180 g strösocker (2 dl)
  • vaniljstång
  • 600 g vispgrädde (6 dl)
  • 150 g mjölk (1,5 dl)
  • 35 g osaltat smör
 
  • Blanda äggulor och strösocker i en bunke. 
  • Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem samt stången i en kastrull. 
  • Tillsätt grädde och mjölk och koka upp. Plocka upp vaniljstången, häll ner den varma vätskan i bunken och blanda väl.
  • Häll sedan alltsammans i kastrullen och koka varsamt och under konstant omrörning upp tills blandningen börjar tjockna. 
  • Ta bort från plattan och blanda i smöret. Låt svalna.
 
Trevlig helg ! Kram <3
 
 
1 Veronica Wallgren:

skriven

Åh vad gott!

Svar: Ja,jättegod är den :-) Tack för att du tittar in.
Magdalena

2 JUNITJEJ:

skriven

Åh, så smaskigt!

Svar: Verkligen ! Tack för att du tittar in.
Magdalena

Kommentera här: