Äppelpaj de luxe
Äppelpaj de luxe
Mördegsbotten
- 120 g rumstempererat smör
- 180 g vetemjöl (3 dl)
- 60 g florsocker (1 dl)
- 20 g äggula (1)
- Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg.
- Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock rundel och fodra en pajform med löstagbar kant, 22 cm i diameter. Fodra formen ända upp på kanterna och skär bort överflödig deg. Låt vila i kylen.
Mazarinfyllning
- 190 g mandelmassa
- 2 g kardemumma (1 tsk)
- 80 g rumstempererat smör
- 50 g ägg (1)
- 50 g äggula (3)
- Riv mandelmassan och lägg den i en bunke. Tillsätt kardemumma och rör ner smöret lite i taget.
- Blanda i omgångar ner ägg och äggula tills det blir en slät massa.
Äppelfyllning
- 4 äpplen
- 2 g kardemumma (1 tsk)
- 8 g malen kanel (1 msk)
- 50 g flisad sötmandel (0,75 dl)
- 50 g flytande honung (2 msk)
- 40 g råströsocker (0,5 dl)
- Skala, dela, kärna ur och tärna äpplena. Blanda med resten av ingredienserna.
Havrecrumble
- 50 g strösocker (0,5 dl)
- 90 g vetemjöl (1,5 dl)
- 20 g havregryn (0,5 dl)
- 2 g bakpulver (0,5 tsk)
- 60 g rumstempererat smör
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Fördela mazarinfyllningen och därefter äppelfyllningen jämnt i pajformen. Strö smuldegen över och grädda i mitten av ugnen i 35-40 minuter.
- Låt svalna och servera tillsammans med vaniljsåsen.
Vaniljsås
- 150 g äggula (8)
- 180 g strösocker (2 dl)
- 1 vaniljstång
- 600 g vispgrädde (6 dl)
- 150 g mjölk (1,5 dl)
- 35 g osaltat smör
- Blanda äggulor och strösocker i en bunke.
- Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem samt stången i en kastrull.
- Tillsätt grädde och mjölk och koka upp. Plocka upp vaniljstången, häll ner den varma vätskan i bunken och blanda väl.
- Häll sedan alltsammans i kastrullen och koka varsamt och under konstant omrörning upp tills blandningen börjar tjockna.
- Ta bort från plattan och blanda i smöret. Låt svalna.
Trevlig helg ! Kram <3
skriven
Åh vad gott!